Användbara länkarKontakta oss Grossist inom energibesparing

Nyheter

<< Tilbaka till nyhetslistan

Vacker design med en solcellsfasad

28 Juni 2013, Nyheter

Vacker design med en solcellsfasad

De pryder redan många tak och är där en solcellsanläggning, men kan även vara en genomtänkt snygg detalj vid design av en byggnad, inte minst om man placerar solcellerna på byggnadens fasad.

Skall solcellerna sitta på taket eller skall de sättas på en markanläggning, det är de vanligasta tankegångarna man överväger att investera i en solcellsanläggning. Men det finns ett tredje alternativ, som samtidigt kan vara en snygg designdetalj på en byggnad. Solcellerna kan enkelt också monteras på fasaden, och särskilt lämpliga för detta är tunnfilmssolcellerna från Solar Frontier, både på grund av sitt snygga svarta utseende men även på grund av sina speciella egenskaper.

Med en fasadlösning är solcellerna monterade vertikalt, vilket inte är optimalt för solceller, i varje fall inte en varm sommardag när solen står som högst på himlen. Därför måste man ställa in sig på en lägre produktion eller montera fler paneler för att uppnå samma produktion. Däremot kan en vinterdag ge högre produktion för en panel som är monterad på en fasad. Det beror på att solen står lägre på himlen och solcellerna inte utsätts av skuggor från snö eller är täckta av fallna löv. Ligger snön i omgivningen är det faktiskt en fördel, då snön reflekterar ljuset vilket ger en högre produktion.

De speciella egenskaperna hos tunnfilmssolcellerna från Solar Frontier gör att de passar utmärkt för fasadanläggningar. Det är främst på grund av deras goda egenskaper att omvandla svagt- och diffust ljus till elektricitet som är den största fördelen, men även deras höga tolerans nivå i förhållande till höga temperaturer är en fördel, då solceller på fasaden inte får lika god avkylning som vid en takinstallation.

Så finns det inte plats för en solcellsanläggning på taket, är taket inte byggt för att klara vikten på både paneler och montage, eller är man bara på jakt efter en spännande design detalj till byggnaden, där köpet dessutom uttrycker en omtanke om miljön, så är solceller på fasaden kanske er lösning.

 

<< Tilbaka till nyhetslistan